Home Actueel Wetenschappelijk onderzoek naar de waarde van kleinschalige zorg

1 juli 2024 Wetenschappelijk onderzoek naar de waarde van kleinschalige zorg

ONDERZOEK KLEINSCHALIGE ZORG

Kleinschalige zorg wordt door cliënten, naasten en zorgverleners vaak hooggewaardeerd. Maar wat maakt kleinschalige zorg dan zo bijzonder? Hoe kunnen we dat meetbaar maken en laten zien?

Om objectief aan te tonen wat de specifieke kenmerken en karakteristieken van kleinschalige zorg zijn, hebben we samen met Coöperatie Hesterhuizen een wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren naar de waarde van kleinschalige zorg.

SYMPOSIUM

Op donderdag 20 juni 2024 hebben we tijdens het symposium de deelnemers meegenomen in de krachten en kwetsbaarheden van de kleinschalige zorg. Tijdens deze inspirerende middag deelden we de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door dr. Janny Beernink (Kroek Academy) in samenwerking met prof. dr. Gerben Westerhof (Universiteit Twente).

Dagvoorzitter Vincent Blankespoor ging in gesprek met deze onderzoekers en met de opdrachtgevers Angeline Ackermans (BVKZ) en Jeroen Cremer (Hesterhuizen). Ook Hennie van de Kamp (Farm Residence) blikte terug op deelname aan het onderzoek, als één van de 22 betrokken zorgaanbieders.

Zimmy sloot dit onderdeel van de middag af met een eigen rap over zijn ervaringen binnen de kleinschalige zorg.

Daarna zijn we in gesprek gegaan met mevrouw U. Tijmensen (IGJ Gehandicaptenzorg), mevrouw A. Bos (ministerie VWS), mevrouw R. Huijberts (Ouderenlandgoed Grootenhout) en mevrouw J. Driessen (Zorgkantoor VGZ). Samen bespraken we de resultaten en de aanbevelingen van het onderzoek en wat dit betekent voor toekomstig beleid. Hoe kunnen we dit gezamenlijk verder brengen?

De middag sloten we af met een bijzondere voorstelling van één van onze leden: Tiuri. Zij bieden mensen met een beperking de mogelijkheid om te kunnen groeien en hun talent voor theater of dans verder te ontwikkelen. Tijdens het symposium namen ze ons mee in een deel van hun voorstelling ‘Laat me los maar hou me vast’.

RESULTATEN

Benieuwd naar de resultaten? Bekijk dan de factsheet en het onderzoeksrapport.

FACTSHEET 

ONDERZOEKSRAPPORT

SAMENVATTING ONDERZOEKSRAPPORT 

VERVOLGONDERZOEK

De resultaten van het onderzoek resulteren in de behoefte van een vervolgonderzoek. Zo willen we zicht krijgen op het gehele landschap van kleinschalige zorg in Nederland. Een kwantitatief onderzoek onder alle doelgroepen en de verschillende financieringsvormen moet wat ons betreft het vervolg zijn.

 

 


Terug naar overzicht