Wetsvoorstel medezeggenschap (Wmcz) aangenomen . Kleine zorgaanbieder hoeven straks geen cliëntenraad in te stellen.
Op 21 mei 2019 is de Wmcz 2018 door de Eerste Kamer aangenomen. Dit wetsvoorstel treedt naar verwachting op 1 januari of 1 juli 2020 in werking en vervangt de huidige Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen ('Wmcz'). Eén van de aandachtspunten betreft het toepassingsbereik van deze nieuwe wet. Een belangrijke wijziging met de komst van de Wmcz 2018 is dat 'kleine' zorgaanbieders straks geen cliëntenraad (meer) hoeven in te stellen.
De huidige Wmcz bepaalt dat een zorgaanbieder een cliëntenraad moet instellen. Een zorgaanbieder is onder meer een instelling in de zin van de Wet toelating zorginstellingen ('WTZi'). De cliëntenraad beschikt bijvoorbeeld over (verzwaarde) adviesrechten en een bindend voordrachtsrecht ten aanzien van de benoeming van ten minste één bestuurslid of één toezichthouder.
De Wmcz 2018 laat de koppeling met de WTZi-toelating los en bepaalt dat een zorgaanbieder een cliëntenraad moet instellen als er meer dan tien, of voor aanbieders van bepaalde vormen van ambulante zorg vijfentwintig, natuurlijke personen binnen de instelling zorg verlenen. Onder het begrip 'natuurlijke personen die zorg verlenen' worden alle natuurlijke personen verstaan die ten behoeve van de betrokken instelling zorg als bedoeld in de Wkkgz verlenen. Hierbij is niet relevant of de betrokken personen parttime of fulltime werken en in welk type dienstverband (zie hierover meer op pagina 4 van dit document).
De hogere drempel van 'meer dan vijfentwintig natuurlijke personen' voorkomt dat kleine aanbieders, zoals eerstelijnsorganisaties, te maken krijgen met extra administratieve lasten en kosten. Bij algemene maatregel van bestuur ('amvb') zal nader worden uitgewerkt welke instellingen niet onder het wetsvoorstel zullen vallen en welke instellingen in aanmerking komen voor de hogere drempel van 'meer dan vijfentwintig natuurlijke personen die zorg verlenen' (zie Besluit Wmcz 2018, internetconsultatie).
Bij de inwerkingtreding van de Wmcz 2018 zullen er zorgaanbieders zijn die nu nog een cliëntenraad in stand houden, maar daar niet langer wettelijk toe verplicht zijn. De zorgaanbieder die onder de nieuwe wet niet verplicht is om een cliëntenraad in te stellen, deelt de bestaande cliëntenraad mee of hij die vrijwillig in stand laat of ontbindt. Bij ontbinding moet de instelling de cliëntenraad gedurende ten minste drie maanden na de mededeling in stand houden.
Een belangrijke wijziging met de komst van de Wmcz 2018 is dat 'kleine' zorgaanbieders straks geen cliëntenraad (meer) hoeven in te stellen. Gevolg daarvan is dat (vertegenwoordigers van) cliënten/patiënten van de zorgaanbieder niet langer via de cliëntenraad medezeggenschap meer kunnen uitoefenen. Daarmee verdwijnt gedwongen inspraak, maar dat hoeft er natuurlijk niet aan in de weg te staan dat de zorgaanbieder andere methoden vindt om cliënten bij het beleid te betrekken.
Bekijk hier ( s://gallery.mailchimp.com/9127a4f7fabe57b9eb378fffe/files/6cd13f1a-c804-4321-8d8b-ce9cb01142d5/Nieuwe_bepalingen_Wmcz.pdf) de nieuwe bepalingen.